Untitled Document Lappi Pohjois-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Pohjanmaa Satakunta Varsinais-Suomi

Selaa karttaa klikkaamalla.

Kansallismaisemat

Ympäristöministeriöön perustettiin 1992 Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlan kunniaksi työryhmä, jolle annettiin tehtäväksi valita Suomen kansallismaisemat. Kansallismaisemat ovat maamme tunnettuja maisemanähtävyyksiä ja ilmentävät Suomen eri osien edustavimpia luonnon- ja kulttuuripiirteitä. Matkailutien varrella on kolme Suomen kansallismaisemaksi valittua kohdetta: Merenkurkun saaristo, Hailuoto ja  Tornionjokilaakso.

 

Merenkurkun saaristo

UNESCO:n maailmanperintökomitea päätti heinäkuussa 2006 hyväksyä Merenkurkun saariston maailmanperintöluetteloon. Merenkurkun saaristo on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde. Merenkurkun saaristo ja Korkea Rannikko  muodostavat kahden valtion yhteisen maailmanperintökohteen, jossa Suomen matala moreenisaaristo ja Ruotsin jyrkät kalliorannat antavat yhdessä täydellisen kuvan n. 10 000 vuotta sitten päättyneen jääkauden aiheuttamasta  maankohoamisilmiöstä ja sen vaikutuksista luontoon ja kulttuuriin. Merenkurkun saariston pinta-ala on 326 300 hehtaaria ja sillä on 6 550 saarta. Kuntia saariston alueella ovat Korsnäs, Maalahti, Vaasa, Mustasaari sekä Vöyri-Maksamaa. Saarista Raippaluoto on Suomen kahdeksanneksi suurin saari. Merenkurkun luonnonperintökohteeseen voit tutustua Vaasassa sijaitsevassa Merenkurkun luontokeskus Terra Novassa.

 

Merenkurkun luontokeskus Terranova: http://terranova.vaasa.fi/?id=1&lang=2

Metsähallituksen Merenkurkun saaristo: www.kvarken.fi

 

Hailuoto

Maankohoamisrannikkoa edustaa koko Pohjanlahti. Merenkurkun alue on osin tämän ilmiön perusteella valittu
Unescon maailmanperintökohteeksi.Täällä vallitsevat matalat moreenisaaret. Matala on myös Perämeren suurin saari,
Hailuoto. Hailuodon Luotokeskuksessa on Luontonäyttely kertoo maankohoamisrannikon erityispiirteistä, merellisestä luonnosta ja elämäntavasta. Näyttelyn suunnittelussa on hyödynnetty Oulun yliopiston Perämeren tutkimusaseman hankkimaa tietoutta Perämeren luonnosta.

 

Hailuodon luotokeskus:  http://www.luotokeskus.fi/

 

Aavasaksa ja Tornionjokilaakso

Tornionjokilaakso edustaa Keminmaan seudun vanhinta ja vakiintuneinta kulttuurimaisemaa.
Komea, vanha rakennuskanta kuvastaa kylien vaurautta. Tornionjoki koskineen ja niittysaarineen on vaikuttava kehys kulttuuriympäristölle. Tornionjokilaakso koostuu Tornionjoen varressa olevista kunnista molemmin puolin Suomen ja Ruotsin välistä rajaa. Suomessa siihen kuuluvat Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kunnat.
Asutus Tornionjokilaaksossa on koko seudun vanhinta ja se on aina ollut myös Pohjois-Suomen tiheintä. Komeat, vanhat rakennukset kertovat kylien vauraudesta.

 

Kulttuurinen yhtenäisyys on aina ollut vallitseva piirre molemmin puolin jokea – niin myös nykyään. Edelleen molemmin puolin rajaa löytyy samannimisiä kyläkeskuksia. Valtakunnanraja vedettiin joen keskelle vasta Haminan rauhassa vuonna 1809.

 

Maisemallisesti jokilaakso on laakea, vaikka vaarat reunustavatkin jokivartta erityisesti alueen pohjoisosassa. Etenkin Pellon ja Ylitornion kohdalla jokilaakson näkymät ovat silmiinpistävän kauniita. 520 km pitkä Tornionjoki on vapaana virtaavista joista koko Euroopan pisin. Joen varrella kuohuu myös useita koskia, mm. Kukkolankoski, joka on perinteitä kunnioittava kalastuskohde ja Suomen pisin vapaa koski 3,5 km pituudellaan.  Kukkolankosken rannalla on nähtävillä vanhja hirsiaittoja alunperäisillä paikoillaan. Kukkolan historiasta kertoo se, että se oli 1800-luvun alussa suurin kylä koko Tornionjokilaaksossa. Muita Tornionjoen koskia ovat esimerkiksi Matkakoski, Korpikoski, Vuennonkoski ja Valkeakoski.  Paitsi upeita näkymiä, Tornionjoki tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet kalastukseen sekä kesällä että talvella. Myös asukkaille kalastus on varhaisista ajoista lähtien ollut osa elinkeinoa.

 

Esittelytekstin lähteet

www.ymparisto.fi
www.rky.fi

 

Lisätietoa aiheesta ympäristöministeriön verkkosivustoilta:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=326466&lan=fi&clan=fi#a0

 

Kuvatoimisto Fennevision:

http://www.fennevision.fi/aavasaksa-ja-tornionjokilaakso.html