Untitled Document Lappi Pohjois-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Pohjanmaa Satakunta Varsinais-Suomi

Selaa karttaa klikkaamalla.

Geokätköily

Geokätköilyssä aarteiden eli kätköjen sijainnit on merkitty internetiin, ja etsittävät kätköt sijaitsevat todellisessa ympäristössä. Kätköjen etsinnän lisäksi harrastajat voivat lisätä itse kätköjä internetiin. Geokätköilysivusto www.geocaching.com toimii harrastajien virallisena sivustona ja geokätköilyn pelialustana. Suomenkielisellä geokätköilysivustolla www.geocache.fi on hyviä vinkkejä ja ohjeita, joiden avulla pääsee nopeasti harrastukseen mukaan. Ruotsinkielinen geokätköily-sivusto löytyy osoitteesta www.geocaching.se.

 

Geokätköily vaatii internet -yhteyden, kirjautumisen geokätköilysivustolle ja GPS –paikantimen. Kätköjä on monenlaisia ja monen kokoisia, mutta yleensä kätkönä toimii pakasterasia, jonka sisältä löytyy geokätkötiedote, lokikirja ja mahdollisesti pieniä aarteita. Kätkön löytämisen jälkeen harrastaja palaa geokätköilysivustolle ja kertoo kokemuksistaan muille harrastajille.

 

Geokätköily ja matkailu

Matkailun vetovoimatekijöitä ovat maisemat, aktiviteetit, kokemukset ja elämykset. Geokätköilyä voidaan ajatella seikkailuna, uusien paikkojen löytämisenä ja elämysten kartuttajana, ja siinä teknologia yhdistyy ulkona liikkumiseen ja tarjoaa matkailijalle niin tietoa kuin kokemuksiakin. Geokätköilyn hyviin puoliin kuuluu sen hyvä saavutettavuus: kuka tahansa, jolla on tietokone ja internet –yhteys, voi kirjautua geokätköilysivustolle ja aloittaa harrastuksen. GPS –paikannin kuuluu olennaisena osana geokätköilyyn, mutta monet kätköt voi löytää myös kartan avulla. Kätkön sivuilla voidaan kertoa esimerkiksi paikan historiasta, ympäristön muutoksesta, kulttuurista, eliöstöstä tai paikkaan liittyvistä muistoista.

 

Geokätköily osana hyvinvointi- ja luontomatkailua

Geokätköily voidaan nähdä niin liikuntana, jännittävänä ja haasteellisena pelinä kuin hyvinvointia tuottavana harrastuksenakin. Aktiivinen, jännitystä ja seikkailuja etsivä matkailija voi hakea itselleen geokätköilysivustolta sopivan vaikeita kätköjä ja haasteellisissa maastoissa olevia kätköpaikkoja. Kätköjä on piilotettu muun muassa luoliin, saariin, luodoille ja vedenalaisiin kohteisiin, joihin pääseminen vaatii usein apuvälineitä. Samalla kätköjen etsiminen tuo uudenlaista sisältöä matkailuun verrattuna perinteisiin seikkailu- ja luontoretkiin.

 

Geokätköilyssä pyritään kunnioittamaan ekoturismin tavoin ympäristöä, välttämään roskaamista sekä säilyttämään valitut kätkökohteet hyvässä kunnossa. Kätköjä on piilotettu paljon myös luontomatkailijaa kiinnostaviin maisemiin. Harrastuksen avulla luonnosta kiinnostunut voi tutustua kohteisiin ja suunnitella retkiä etukäteen tutustumalla geokätköilysivuston tarjontaan.

 

Matkailureittejä  voidaan myös pitää vetovoimatekijöinä ja matkalla olemista matkailuelämyksen tuottajana. Toiset matkailijat haluavat päästä mahdollisimman nopeasti kohteeseen, jolloin valitaan suoraan kohteeseen vievä tie. Itse matkalla olemisesta nauttivat valitsevat tien, jonka varrella on nähtävää, palveluja ja yksittäisiä vierailukohteita, joihin voidaan pysähtyä hetkeksi. Näin tietä ja sen lähiympäristöä voidaan kutsua kohteeksi ja matkailutieksi.

 

Lähteitä mm.: Naskali, Tiia. Geokätköily -harrastus uusien matkakokemusten ja elämysten tuottajana Pohjanlahden rantatiellä. 2010. Julkaisematon. Lisätietoa: www.geocaching.com, www.geocache.fi, www.geocaching.se.