Osoite

Turisti-info
Topeliuksenpuistikko 7
66900 UUSIKAARLEPYY

Puhelin ja sähköposti

+ 358 (0)6 7856 111
turistinfo@nykarleby.fi

Sivustot

www.uusikaarlepyy.fi

Uusikaarlepyy

Kuddnäs hem av Zacharias Topelius. Bild: Kommuns arkivet

 

Tervetuloa Zacharias Topeliuksen lapsuuden maisemiin! Uudenkaarlepyyn pikkukaupungissa tuntee helposti olonsa kotoisaksi.  Ympärillämme on kaunis luonto ja upea saaristo, viehättävä ja harmoninen ydinkeskusta, monipuolinen elinkeinoelämä ja hyvin toimivat palvelut. Vastakohtana suurkaupunkeihin, joissa kiireinen elämäntyyli vie helposti mukanaan, toivomme kävijöiden täällä nauttivan pikkukaupungin tarjoamasta rauhallisesta idyllistä. Uudenkaarlepyyn monipuolinen elinkeinoelämä sisältää sekä menestyvää suurteollisuutta että monia kekseliäitä pienyrityksiä. Turkistarhaus sekä maa- ja metsätalous ovat perinteisesti kaupungillemme tärkeitä.

 

Uudessakaarlepyyssä on hyvät mahdollisuudet aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Tähtihalli on yksi seutumme nykyaikaisemmista monitoimitiloista. Jäähalli, urheilukentät, hevostallit, hiihtoladut ja pururadat tarjoavat myös hyvät ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Kaupungissamme on rikas kulttuurielämä jolla on kytkentä sekä historiaan että nykyaikaan. Vuosittaisia tapahtumia Uudessakaalepyyssä ovat muun muassa Juthbackan rompemarkkinat, Suomen suurin Mäkiautoralli, Kulttuuriviikko ja Monäs-soutu.

 

Menneisyyteen ja historiaan voit tutustua Uudenkaarlepyyn monissa museoissa. Näyttelijä ja kirjakauppias Josef Herler keräsi 1900- luvun vaihteessa muutaman kaupunkilaisen kanssa esineitä ja  vuonna 1951 perustettiin museoyhdistys. Museota varten ostettiin pohjoinen tullitalo, joka on osittain peräisin 1600- luvulta. Uudessakaarlepyyssä on myös Suomenruotsalainen koulumuseo (Finlands Svenska Skolmuseum). Svedbergin koulurakennuksessa toimivassa museossa näkee kuinka koulu on muuttunut 140 vuoden aikana. Koulurakennus on vuodelta 1862 ja sen on piirtänyt sen ajan lääninarkkitehti C.A. Setterberg. Muita museoita ovat Jepuan Kotiseutumuseo, Munsalan Kotiseutumuseo, Nukke- ja tonttumuseo Pensalassa, Siirtolaistalo Elvira Vexalassa, Smeds Maatilamuseo Sokaluodossa, SÖP:n tarhamuseo, KWH-yritysmuseo.

 

Esittelyn sisällöstä vastaa Uudenkaarlepyyn kaupunki.

 


Nykarleby Jernväg (museorautatie)

 

Kovjoen kotiseutu- ja museoyhdistys päätti vuonna 1986 uudelleenrakentaa osan kapearaiteisesta rautatiestä. Kahden kilometrin osuus alkaa Kovjoen asemalla ja jatkuu vanhaa ratapengertä pitkin valtatie 8 asti. Asemarakennuksessa on kesäkahvila Emma, auki kesäkautena liikennepäivinä.

 

G.C. Von Döbelnin Monumentti

G.C. von Döbelnin monumentti pystytettiin kenraalimajuuri Georg Carl von Döbelnin muistoksi. Hän johti Juuttaan taistelua 13.9.1808 kun venäläinen sotajoukko torjuttiin. Taistelu on tunnettu J.L. Runebergin runosta Döbeln Juuttaalla (Vänrikki Stålin tarinat). Monumentti sijaitsee taistelukentällä noin 3 km kaupungin ulkopuolella.

 

Kesäkahvilat Panorama (vesitorni), Siltatupa, ja Tullimakasiini

Siltatupa rakennettiin samalla kun uusi silta rakennettiin joen yli v. 1817. Seinämaalaukset on maalannut Gunnar Clement v. 1941, aiheet on otettu Uudenkaarlepyyn historiasta. Siltatupa lasketaan yhdeksi kaupungin kulttuuri-historiallisesti kallisarvoisiin rakennuksiin. Uudenkaarlepyyn vesitorni rakennettiin 1964, korkeus noin 69 m merenpinnan yläpuolella. Vesitornissa on myös kesäkahvila.