Osoite

Simon kunta
Ratatie 6
95200 SIMO

Puhelin ja sähköposti

+358 (0)16 269 111
simon.kunta(at)simo.fi

Sivustot

www.simojoki.com - Matkailu
Museotie ja kulttuurireitti

Simo

Noin 3500 asukkaan Simon kunta sijaitsee Lapin läänissä Simojoen alajuoksulla. Simo rajoittuu pohjoisessa Kemiin, Keminmaahan ja Tervolaan, idässä Ranuaan ja etelässä Iihin. Simon edustalla on runsaasti saaria, yli 50. Suurimmat saaret ovat Tiuranen ja Montaja. Ulkosaarista huomattavin, Tiurasenkrunni, sijaitsee 15 kilometrin päässä rannikolta.

 

Simo on vuosisataisesti tunnettu lohipitäjä. Sanotaan, että Simo on rakennettu lohitalonpoikien rahoilla. Simo muodostuu vahvoista merenrannan ja jokivarren kylistä. Lohta on aikoinaan pyydetty merestä ja joesta. Erinomaisen sijaintinsa ja kokonsa vuoksi Simojoki on helposti tavoitettava ja kalastettava joki. Sopivan kokoinen virta ja vaihtelevat, mutta ei liian kuohuvat kosket luovat retkimelonnalle oivalliset puitteet. Simojoen rantaniityt, vapaana virtaava lohijoki, peräpohjalainen maalaismaisema ja vanhat hirsirakennukset tuovat tuo oman arvokkaan lisänsä matkailijan arkeen.

 

Simonkyläntie on osa Simonkylää, joka kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. Simonkyläntie otettiin museokohteeksi vuonna 1982. Tien pituus on 2,9 km. Simonkylän museotien varrella voit kokea vanhaa perinnettä mm. sepän pajalla. Talvella pilkkiminen ja moottorikelkkailu ovat suosittuja harrastuksia.  Simossa voit nauttia myös metsästyksestä ja patikoinnista.  Martimoaavan soidensuojelualueen 30 km pituiset pitkospuut taukotupineen ja laavuineen ovat hieno, rentouttava kohde.  Lintuharrastajat ovat ottaneet alueen omakseen runsaan lajivalikoiman vuoksi. Alueen yrittäjät järjestävät kaikille halukkaille erilaisia ohjelmapalveluja eri vuodenaikoina.

 

Esittelyn sisällöstä vastaa Simon kunta.

 

Simojoen jokiretkeilyopas

 

 

KOHDE- ESITTELYT ALLA,  KUVAT TULOSSA

 

Martimoaavan soidensuojelualue antaa mieltä ja silmää kiehtovan kuvan eteläisen Lapin monipuolisesta luonnosta. Pikaisen tutustumisen voit esimerkiksi tehdä lasten luontopolkua pitkin. Lintutornit helpottavat arkojen erämaiden asukkien elämän seurantaa.

 

Ylikärpässä sijaitsevalla vanhalla niittysaunalla, ns. Jääkärikämpällä, käytiin itsenäisyystaistelun ensimmäinen aseellinen yhteydenotto, ns. Simon kahakka, venäläisten sotilaiden ja santarmien ja suomalaisten jääkärien kesken.

 

Simonniemen rantaillassa maistellaan varraslohta ja nautitaan kesäisestä tunnelmasta heinäkuun alussa.

 

Syyskuussa vietetään Nahkiaismarkkinoita kunnan keskustassa urheilukentällä.